Stroomvloed-origin-story-header

Stroomvloed : hoe het allemaal begon …

11/10/2023

WAARSCHUWING: deze tekst is subjectief, met een groot respect en waardering voor de oprichters van STROOMVLOED. Verwacht dus geen overschouwend, historisch relaas met louter feiten en data. Liever neem ik je meteen mee in dit enthousiast verhaal, waarbij de burger aan zet is, creatief samenwerkt en mooie, duurzame dingen realiseert. Ik wil dat je het zelf voelt kriebelen, net als de initiatiefnemers toen. En ook als burger, als vennoot.

INVESTEER MEE

De winter van 2017 was abnormaal warm met uitzonderlijk veel zonneschijn. De mensen rond de wieg van STROOMVLOED zijn dus zeker niet over één nacht ijs gegaan – het was gewoon onmogelijk! – toen ze in februari 2017 die eerste informatieve vergadering belegden in Nazareth.
Reeds in 2015 had de gemeente het burgemeestersconvenant (1) ondertekend en een handvol leden van de plaatselijke milieuraad deelt het rijpende idee om met een nieuwe organisatie van start te gaan. “Als we krachten bundelen, als burgers samenwerken, én als de gemeente ons hierin steunt, dan moet er zeker wat mogelijk zijn.”

Er hangt natuurlijk spanning in de lucht, die donderdagavond 16 februari 2017. De zaal loopt gelukkig lekker vol, dan toch heel wat mensen die benieuwd zijn. Iedereen kan nu kennismaken en leert wat een burgercoöperatie precies is en hoe dat in zijn werk zal gaan. De verschillende projecten die dan al in onderzoek zijn, maken het meteen heel concreet. Zoals de installaties bij het culturele centrum De Zwaan, op het dak van de sporthal en de voetbalkantine,… De aanwezige burgers worden overtuigd dat hier een ernstig en goed onderbouwd project wordt voorgesteld en tonen veel interesse. De eerste kandidaten om vennoot te worden melden zich al die avond.

Echt vennoot worden is pas 4 maanden later mogelijk. Op vrijdag 16 juni 2017 is er afspraak bij de notaris en is de burgercoöperatie STROOMVLOED cvba officieel een feit. Enkele weken later erkent het Ministerie van Economie onze coöperatieve vennootschap en wordt dit gepubliceerd in het Staatsblad van 28 juli 2017.

We voelen de wind in de rug en deze stuwt ons voort naar de naburige gemeentes, waar ook informatieavonden plaatsvinden. Het tijdschrift van het Milieufront Omer Wattez, actief in de Vlaamse Ardennen, plaatst een mooi artikel en interview met één van de medeoprichters. Het project van burgers die samen de handen in mekaar slagen en dingen doen bewegen krijgt veel weerklank en op korte tijd wordt een kapitaal opgehaald van ruim €300.000! Daar kunnen we al iets mee, het gaat goed vooruit. Meer informatieavonden volgen en eind 2017 slaan we een eerste slag. Samen met 5 andere lokale energiecoöperaties haalt STROOMVLOED een grote aanbesteding binnen, om zonnepanelen te leggen op daken van enkele katholieke scholen.

Oktober 2018 is het Sint-Gregoriuscollege in Gentbrugge als eerste aan de beurt om 100 zonnepanelen geplaatst te krijgen. Een maand later wordt er opnieuw geoogst. En meteen met een mooie opbrengst. Niet minder dan 280 zonnepanelen sieren vanaf dan het dak van het gemeentehuis van Nazareth, de bibliotheek en zaal De Zwaan. Op 29 november 2018 worden ze feestelijk ingehuldigd, in aanwezigheid van de toenmalige Vlaamse Minister voor Energie, Bart Tommelein, die (eerder symbolisch) mee het laatste zonnepaneel helpt leggen.

Ondertussen zijn we al een heel eind verder, worden nieuwe projecten gerealiseerd en verse mijlpalen bereikt. Installaties worden opgestart in omliggende gemeenten (Assenede, Kruisem, Merelbeke, De Pinte, Oosterzele,…), en ook in grotere steden als Deinze en Oudenaarde gaan we succesvol aan de slag. We engageren ons in grotere projecten, samen met andere coöperaties en binnen het kader van REScoop Vlaanderen. Je leest er alles over op andere plaatsen binnen deze website.

In juli 2022, amper 5 jaar na de start, vieren we de verkoop van het 4.000ste aandeel, waarmee we de kaap ronden van 1 miljoen opgehaald kapitaal. Hier stopt het niet. Als jij ook deel wil uitmaken van onze vennootschap, gaan we gewoon verder. Je bent van harte welkom!

INVESTEER MEE

Auteur : Patrick Van den Sande

 

Naar overzicht