1

Vier energie-burgercoöperaties bundelen de krachten

03/06/2022

Eindelijk! Eindelijk kunnen we jullie informeren! Eindelijk kunnen we jullie vertellen waar we intensief mee bezig zijn geweest… Het is uniek en we zijn er trots op want we doen wat we hebben beloofd: samenwerken met andere burgercoöperaties én investeren in rendabele duurzame ontwikkelingen.

De voorbije maanden was Stroomvloed in overleg met 3 andere burgercoöperaties en met Eneco. Het resultaat hiervan is een structurele samenwerking om nieuwe projecten te ontwikkelen én een bestaande windturbine die voor 50% in handen van de 4 coöperaties komt. Of anders geformuleerd: een windturbine waarvan burgers 50% eigenaar worden. Deze windturbine produceert vandaag al groene stroom én genereert financiële opbrengsten die voor 12,5% naar Stroomvloed zullen vloeien.

Deze windturbine heeft een vermogen van 3,4 MW en is goed voor een jaarlijkse productie van zo’n 8.500 MWh wat overeenkomt met het leveren van elektriciteit aan 2.400 gezinnen en een jaarlijkse reductie van 4.000 ton CO²! Dit is vergelijkbaar met het werk van 200.000 bomen in 1 jaar tijd.

Met deze samenwerking schakelen we vlot naar een hogere versnelling in de transitie naar duurzame energie en creëren we een unieke kans om op korte termijn meer windprojecten te realiseren.

Om dit te financieren gaan Vlaskracht (coöperatie in Zuid-West-Vlaanderen), Navitas Energie (coöperatie in Hageland en Limburg), Campina Energie (coöperatie in de Kempen) en Stroomvloed op zoek naar nieuw kapitaal.

Iedereen kan intekenen om tot maximum 100 aandelen van Stroomvloed te verwerven. Vennoten beslissen samen op de Algemene Vergadering of er winst wordt uitgekeerd en hoeveel dat is. Wettelijk kan het dividend maximum 6% bedragen per aandeel.

Met dit project doet Stroomvloed een nieuwe bijdrage aan het verhogen van het aandeel coöperatief geproduceerde hernieuwbare energie in Vlaanderen. Jij kan dus ook je aandeel hebben om ons minder afhankelijk te maken van buitenlandse producten.

Intekenen op aandelen kan via deze link: https://stroomvloed.be/vennoot-worden/

Coöperatieve windturbine

Naar overzicht