Inwoners Kruisem kunnen meeparticiperen in het nieuw gemeentelijk zonnedak op De Mastbloem

10/12/2020

In haar klimaatactieplan stelt de gemeente Kruisem de heel uitdagende doelstelling voorop om de CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 40% te verlagen. Als 1 van de acties binnen dit plan liet de gemeente recent een nieuwe installatie met zonnepanelen plaatsen op het dak van CC De Mastbloem.

Goed voor een jaarlijkse opbrengst van zo’n 17.000 kWh, het verbruik van 5 gemiddelde Belgische gezinnen. Met deze installatie alleen al zal de CO2-uitstoot met 8 ton per jaar verminderd worden.

Elke inwoner, bedrijf of vereniging van Kruisem kan dit zonnedak meefinancieren door vennoot te worden bij de burgercoöperatieve Stroomvloed en zal dan ook kunnen delen in de opbrengst van de PV-installatie onder vorm van een dividend tussen de 0 en 6% op jaarbasis.

Dit betekent dat deze burgers ook 100% beslissen over wat wordt gedaan met de winst van deze projecten.  Een burgerenergiecoöperatie verenigt burgers die streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving. Als vennoot kan je maximaal 100 aandelen van 250 euro aankopen om het zonnedak van De Mastbloem, maar ook andere lokale PV-installaties, mee te financieren. 

PV installatie Mastbloem Kruisem

Naar overzicht