Het FSMA (Autoriteit inzake financiële diensten en markten) is de autoriteit die de financiële markten in België opvolgt en controleert. De wet voorziet voor coöperaties, die erkend zijn door de Nationale Raad voor de Coöperaties, vrijstellingen voor de verplichting om een prospectus te publiceren. De prospectuswet van 11/07/2018 voorziet een …
De Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC – FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie) bewaakt het regelgevend kader voor coöperaties : het democratisch functioneren en de behoorlijke bedrijfsvoering (met name het maximumdividend van 6%, opdat de coöperatie haar middelen behoudt om verder te ontwikkelen). De FSMA is een publieke waakhond …
Voor bouwvergunningen aangevraagd sinds 2014 is het verplicht om bij een nieuwbouwwoning een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare energie te produceren. Dit kan op een aantal manieren: oa via een zonneboiler, eigen zonnepanelen (PV), biomassa, warmtepomp, stadsverwarming en -koeling of via participatie in een project voor productie van hernieuwbare energie (zoals Stroomvloed). …
Investeren in coöperatieve aandelen houden steeds risico’s in en kunnen niet rechtstreeks vergeleken worden met een eenvoudige spaarrekening. Het financiële rendement is, in tegenstelling tot een spaar- of termijnrekening, nooit gegarandeerd, maar varieert jaarlijks tussen 0 en 6 procent, volgens de rentabiliteit en de fase waarin de projecten zich bevinden. …
De Nationale Raad voor de Coöperaties legt Stroomvloed en andere coöperaties een bovengrens op van 6% op de jaarlijks uit te keren dividenden. De eerste bedoeling is het aanmoedigen van de voorzichtige bedrijfsvoering, door de coöperaties te verplichten om voldoende middelen bij te houden voor groei en ontwikkeling. Ook is …
U kan uw investering best zien als een investering op lange termijn. Als startende coöperatie moeten we aanvankelijk vooral investeren in nieuwe projecten, waardoor het enkele jaren kan duren vooraleer ze rendabel zijn. Maar aangezien duurzame energieprojecten hun rentabiliteit bewezen hebben, kunnen de dividenden naar maximaal 6% stijgen, eens de …
Een dividend is een vergoeding die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders van Stroomvloed naargelang hun investering in het kapitaal van de vennootschap. De Algemene Vergadering beslist over het uit te keren dividend. Het maximumdividend ligt op 6% per jaar voor coöperaties erkend door de Nationale Raad voor de Coöperaties.
Het financiële risico is gering, maar niet onbestaande. U investeert in industriële projecten, waarvan u mede-eigenaar wordt onder democratisch bestuur, waardoor de risico’s beperkt en te overzien zijn : vertragingen/extra kosten minder productie dan voorzien (bv. een slecht windjaar, of weinig opbrengsten uit zon) evolutie van de elektriciteitsprijs wijzigingen in …
De Tax Shelter levert een belastingvermindering en geen belastingkrediet. Dit betekent dat je er geen voordeel bij hebt om een investering te doen, die een hogere belastingvermindering oplevert dan wat je jaarlijks aan inkomsten-belastingen betaalt. Om dit bedrag te kennen, kan je je aanslagbiljet van vorig jaar raadplegen. Dat zou …
Coöperaties behartigen meestal verschillende projecten. Wanneer één of meerdere projecten niet slagen (bv: weigering van nodige vergunningen), dan stelt de Raad van Bestuur andere projecten voor aan de coöperanten. In het ergste geval kan de Algemene Vergadering beslissen om de coöperatie te ontbinden en de overblijvende middelen op de eindbalans …